Imagini - Serbare la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova, decembrie 2018

În data de 20 decembrie 2018, la ceas de seară, elevii și cadrele didactice ale Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova au organizat serbarea de sfârșit de an, în sala mare a unității de învățământ. Cuvântul de deschidere i-a aparținut părintelui director Diac. Prof. Ionuț Pătularu, care a urat bun venit tuturor celor prezenți.
Invitatul de onoare al acestei serbări a fost Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a ținut un cuvânt de mângâiere și de binecuvântare pentru tinerii noștri elevi, dar și pentru părinții prezenți la serbare. Înaltpreasfinția Sa a vorbit de bucuria praznicului împărătesc care se aproprie cu pași repezi. Vestitorii sărbătorii Nașterii Domnului Hristos sunt tinerii colindători. „Colindul este un mesaj al cerului, iar colindătorii sunt urmașii îngerilor care au vestit nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Îngerii au fost cei care ne-au învățat să cântăm Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire! De la aceste cuvinte ale îngerilor, noi am învățat să cântăm și să-L preamărim pe Cel care a venit în lume să mântuiască neamul omenesc și să fie cu noi”.
În continuare, Părintele Mitropolit Irineu a asistat cu bucurie la programul artistic susținut de elevii Seminarului, pregătiți de profesorii diriginți. Serbarea a fost prezentată de către elevul Laurențiu Bălăceanu. În deschidere, Corul Seminarului a recitat câteva colinde, fiind coordonat și pregătit de către Asist. Univ. Dr. Victor Șapcă. De asemenea, am avut bucuria de a primi în mijlocul nostru și de a asculta pe una dintre cele mai îndrăgite voci ale cântului popular din Oltenia, anume pe doamna Zorina Bălan.
Partea a doua a serbării a început cu prezentarea obiceiului de Anul Nou, cunoscut sub numele de Sorcova, în interpretarea elevilor clasei a IX-a, coordonați de către doamna Prof. Delcea Tanța. Apoi a urmat sceneta artistică Vicleiul, piesă pusă în scenă de către colectivul clasei a XII-a, sub îndrumarea doamnei Prof. Roxana Pană. În această continuitate a bucuriei, serbarea s-a încheiat prin prezentarea obiceiului denumit Plugușorul, realizat de către elevii clasei a XI-a, sub îndrumarea părintelui Prof. Cristin Sperlea.
Evenimentul a luat sfârșit prin împărțirea de daruri și de cadouri pentru elevii seminariști și pentru cadrele didactice ale instituției noastre și prin tradiționala urare: „Nașterea lui Hristos să vă fie de folos. Sărbători fericite și la mulți ani!” (Prof. Doru Marcu, Fotograf: Gabriel N. Rușinaru)

 

Imagini - Corul Seminarului la colindat, decembrie 2018

Coordonați de către domnul Prof. Dr. Victor Șapcă, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, Craiova, a colindat astăzi cadrele didactice ale Colegiului Național „Carol I”. De asemenea, deja o tradiție pentru Craiova, tinerii noștri seminariști au recitat câteva colinde în sala de primire a Inspectoratului Școlar Județean Dolj, în prezența doamnei Inspector Școlar General Prof. Monica Sună și înaintea tuturor doamnelor și domnilor inspectori ai instituției craiovene.

 

 

 

Imagini - Centrul Social „Renașterea”, Craiova

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, tinerii seminariști au dorit să aducă o mică bucurie bătrânilor cazați în Centrul Social „Renașterea” al Arhiepiscopiei Craiovei. Însoțiți de către părintele director, Prof. Ionuț Pătularu, alături de doamna Prof. Marilena Cojocaru și doamna Prof. Oana Stănculescu, aceștia au cântat câteva colinde și au împărțit cadouri celor care au fost prezenți. Activitatea aceasta amintește de îndemnul evanghelic „Mai fericit este a da decât a lua”. Felicitări pentru acestă inițiativă!

 

 

 

Premii deosebite pentru Corul Seminarului Teologic din Craiova - decembrie 2018

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova a participat la numeroase festivaluri și concursuri, reprezentând cu demnitate școala noastră teologică. Deplasarea Corului Seminarului a fost asigurată de către conducerea instituției noastre și s-a făcut sub supravegherea părintelui director Diac. Prof. Dr. Ionuț Pătularu.  

Dirijați de către domnul Prof. Dr. Victor Șapcă, tinerii seminariști au participat și au câștigat premii la următoarele evenimente:

 

 Premiul I la Festivalul - Concurs Județean „Datini și Obiceiuri de Iarnă”, ediția a XXIV-a, Secțiunea Colinde, organizat de către Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, în colaborare cu Inspectoratul Județean Dolj, și care s-a desfășurat în dimineața zilei de 14 decembrie 2018;

 Premiul I la Festivalul de Colinde și Obiceiuri de Crăciun „Dor de Sărbători”, nivel liceal, organizat de către Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Municipal, desfășurat în data de 14 decembrie 2018;

 Premiul I la Concursul Național de Religie „Credință și Tradiție la români”, ediția a V-a, etapa interjudețeană „Hristos Se naște, slăviți-L”, Secțiunea Colinde tradițional-românești, nivel liceu vocațional, organizat de către Liceul „Traian Vuia”, Craiova, în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei și Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în data de 17 decembrie 2018. Gazda evenimentului a fost Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

 De asemenea, în cadrul acestui concurs, elevii seminariști au câștigat Premiul I la secțiunea Tradiții și obiceiuri de iarnă, pentru interpretarea scenetei Vicleiul, fiind coordonați de către doamna Prof. Monica-Roxana Pană.

 

Componența Corului Seminarului la aceste concursuri a fost asigurată prin prezența următorilor elevi seminariști:

 

Clasa a XI-a: Anăstăsescu Dumitru, Alexandrescu Marian, Nanu Cosmin, Nanu Alexandru, Roșculete Andrei, Tudosie Claudiu, Hîrceanu Mădălin, Stanca Ionuț;

Clasa a XII-a: Ciungulescu Radu, Stelică Mihai, Pătruș Gabriel, Zomanți Ionuț, Cârstea Bogdan, Dănăcel Viorel, Bălăceanu Laurențiu, Popovici Andrei, Găină Andrei și Rotariu Cătălin(Prof. Doru Marcu)

 

 

 

 

 

 

 

Imagini - Proiect cultural dedicat eroilor români

La inițiativa părintelui Diac. Prof. Manea Emil Marian, profesor de Istorie în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova, elevii pasionați de istorie au fost implicați într-un proiect cultural pentru a onora și pentru a comemora 100 de ani de la Marea Unire a românilor. Denumirea proiectului a fost următoarea: „Monumente ale eroilor din Primul Război Mondial. Olt, Dolj, Mehedinți și Gorj”. În Cuvântul introductiv, tânărul profesor de Istorie precizează care a fost metoda de lucru: „Acest proiect a fost conceput ca un instrument de lucru pentru elevi, în cadrul orei de istorie, urmărind localizarea monumentelor memorial-funerare, dar și readucerea în prim plan a poveștilor de viață ale unora dintre eroii primei conflagrații mondiale. Pentru elaborarea prezentărilor, unii elevi au fotografiat monumentul din localitatea de domiciliu, au consultat materialele din bibliotecă sau au descris singuri obiectivul, iar alți elevi au consultat mai multe adrese web”. În definitiv, „proiectul dorește să evidențieze și valoarea intangibilă a cultului eroilor, care s-a manifestat constant în perioada interbelică, prin implicarea financiară și participativ-afectivă a comunităților locale, a familiei regale, a statului român, fiind impresionantă respectarea tradiției cinstirii și comemorării eroilor. În acest sens, localizarea și reperul pentru fiecare monument sunt alte instrumente necesare pentru dezvoltarea unor trasee, a unor indicatoare pentru turiști, conjugate cu alte activități extrașcolare ”. În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca amintirea eroilor din Primul Război Mondial să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul praznicului împărătesc Înălțarea Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Proiectul a fost prezentat în cadrul unui moment festiv, iar rezultatele muncii fiecărui elev au putut fi apreciate de către ceilalți elevi și profesori ai Seminarului, în urma organizării într-o sală de curs a unei mici expoziții. Din conținutul proiectului putem observa că s-au implicat un număr de 18 elevi, care un inventariat 32 de monumente dedicate eroilor țării. (Prof. Doru Marcu)

 

 

 

Page 1 of 15

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova

©